Şapte zile şi şase nopţi în Lefkada




M-am hotărât brusc să plec în Grecia datorită ofertei last minute, foarte avantajoasă, gasită la Europa TravelLefkada, 6 nopți cazare cu mic dejun la Hotel Nostos din Perigiali, transport cu autocar. Plecarea are loc la ora 18:00 din față Muzeului CFR, iar sosirea la ora 12:15 a doua zi.

Traseul parcurs a fost următorul: București-Sofia-Kulata-Salonic-Ioannina-Parga-Ammoudia-Lefkas-Perigiali. În Parga și Ammoudia au fost lăsați turiștii cu pachete de vacanță pentru aceste destinații și s-au îmbarcat cei care deja își terminaseră concediul. Prima oprire a autocarului în Lefkada a fost în față hotelui Poseidonio, unde au fost cazați o parte dintre turiștii Europa Travel, iar următoarea în față hotelului Nostos. Nostos este un hotel tipic pentru stațiunile grecești: cu două etaje, o terasă micuță, umbrită, la intrare, un bar în hol, o piscină cu șezlonguri aflată în curtea interioară și o parcare în curtea din spate, printre măslini. Camerele au mobilier sărăcăcios, clasic, din lemn, dar sunt foarte curate și dotate cu cele necesare: televizor, WI-FI, frigider, aer condiţionat (se plătește separat), uscător de păr, balcon cu două scaune și măsuță. Curățenie se face zilnic și se schimbă lenjeria după primele trei nopți. La hotel am fost întâmpinați de ghidul din partea agenției, care ne-a așteptat în hol după o jumătate de ora de la sosire pentru a ne prezenta excursiile opționale, pentru a ne ajuta cu sfaturi și pentru a ne răspunde la întrebări. Întâlnirea a durat aproximativ o oră și a meritat din plin timpul acordat.

După câteva ore de odihnă am pornit să explorăm împrejurimile pentru a stabili programul următoarelor zile. Sfat: verificați din prima zi starea vremii pentru toată perioada vacanței și stabiliți în funcție de acest aspect foarte important ceea ce urmează să faceți. Sunt zile cu vânt puternic pe mare care va poate împiedica să mergeți în excursie cu vaporul sau să înotaţi pe coasta vestică din cauza valurilor puternice. Perigiali se află lângă Nidri, una dintre cele mai animate localități din Lefkada. Distanța de la hotel până în portul din Nidri este de aproximativ 2 km și se parcurge în mers lejer în 30 minute. De o partea și de alta a străzii principale din Nidri (în intervalul 18:00-02:00 este drum pietonal) se găsesc magazine, restaurante, gelaterii, băcănii, puncte de închiriat mașini, scutere, ATV-uri, bărci și agenții de turism care oferă diferite excursii pe mare sau pe uscat. Ne-am oprit pentru un gyros la o tavernă și ne-am continuat drumul către port. Zona portului este animată seară, la intoarcearea vapoarelor frumos luminate, și plină de taverne ocupate până la refuz. Ne-a fost imposibil să hotărâm la ce tavernă să poposim aşa că am apelat la soluția salvatoare, ca de fiecare dată: TripAdvisor. Am aflat că pe strada principală se află o micuța tavernă tipic grecească, afacere de familie, cu mâncăruri delicioase: Bardis.  Nu mai mult de zece mese, toate pline, decorul în alb și albastru, bucătăria la vedere. Am găsit cu greu un loc și a început festinul: tzatziki, calamar umplut (cel mai bun), mix de fructe de mare, dorada la grătar, toate acompaniate de salată, cartofi prăjiți și vin. Porții generoase, dar mai ales gustoase, preparte cu produse proaspete, dovadă că ne-am întors în zilele următoare. La final am fost serviți de gazde cu pepene și un minunat lichior homemade.

Vedere de pe Podul Venetian

Ziua următoare a început, la fel ca toate celelalte, cu același mic dejun la hotel: cafea, iaurt cu miere și cereale, ouă, cașcaval, mezeluri, gem, foietaje și prăjituri.  Am ales pentru această zi Croaziera celor 7 insule cu vasul Eptanisos. Plecare la 09.45 din portul Nidri, întoarcere la 18.30. Prima oprire a vaporului a avut loc la faimoasa plajă Porto Katsiki pentru baie. Vasul nu acostează din cauza aglomerație. A urmat Egremni, accesibilă doar de pe apă, o oprire de o ora pe plaja lată, perfectă, cu valuri de un albastru ireal. Imediat după prânz, la fix pentru masă, am ajuns în Fiskardo, un port micuț, idilic, plin de viață aflat în Kefalonia. Este superb datorită apei în nuanțe de albastru și turcoaz, a ambarcațiunilor nenumărate, dar mai ales datorită clădirilor în stil venețian, colorate în diferite nuanțe pastel. O minunăție! Aici, la o terasă aflată pe malul apei, am mâncat cea mai bună plăcintă cu portocale. La întoarcere am oprit pentru aproximativ o ora pe o frumoasă plajă pustie cu apă caldă din Ithaka și am vizitat Peștera Papanikolis aflată pe partea vestică a insulei Meganisi. Căpitanul, cu măiestrie, ghidează partea din față a vasului în peștera. Se spune că aici căpitanul Latridis și-a ascuns submarinul, Papanikolis, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Plimbarea continuă admirând insulele Sparti, Kastri, Scorpios și Madouri. Ultima oprire este pentru baie în apropierea unei plaje din Scorpios. Ajunși în port ne-am grăbit către hotel pentru că urma Red Party pe același vapor Eptanisos, nu fără a ne opri pentru un gyros la Obelix, cel mai bun gyros din Nidri. La 20.30, îmbrăcați în roșu, ne-am urcat la bordul vasului pentru o petrecere de noapte. Eptanisos a ridicat ancora și ne-a plimbat încet de-a lungul falezei pentru a admira orașul și marea în fermecătoarele culori ale apusului. Un DJ a întreținut atmosfera cu muzică de club. După aproximativ o oră am coborât pe o plajă pustie unde s-au aprins artificii, s-a dansat și s-a făcut baie. Petrecerea a continuat în larg, cu muzică, dans și băutură, până la ora 00:00.

Egremni Beach

Fiskardo - Kefalonia

A treia zi a fost destinată unei plimbări cu barca. În apropierea hotelului, pe plajă, am găsit un centru pentru închiriat bărci cu prețuri mai mici decât în Nidri. Ni s-a făcut instructajul temeinic și am pornit cu toată viteza în larg. Am petrecut cea mai mare parte a zilei în jurul insulei Meganisi. Am acostat pe două plaje pustii și am vizitate porturile Vathi și Spartachori. În Vathi am mâncat la prânz o bunătate de Shrimps Saganki la una dintre tavernele din port, după ce ne-am plimbat agale pe străduțele însorite, fără mulți turiști, admirând biserica și ambarcațiunile acostate. Seara am simțit adevăratul spirit grecesc la taverna Mamma Mia, pe malul marii, tavernă care organizează în fiecare miercuri și sâmbătă seri grecești. Aveam deja rezervare făcută încă din prima seară. Mesele pline, acorduri de bouzouki, mâncarea bună, dansuri și farfurii sparte. O atmosfera de poveste. Era trecut de miezul nopții când ne-am ridicat cu greu de la masă și am pornit către hotel.

Vathi - Meganisi
Vathi - Meganisi

Pentru următoarele trei zile am închiriat o mașină. Vremea nu era potrivită pentru ieșirile pe mare, vântul fiind destul de puternic. A patra zi a început cu o cafea și o plimbare în unul dintre cele mai frumoase golfuri din Lefkada, Sivota, un fost sat pescăresc, aflat în sudul insulei. Am urmat drumul către Vasiliki, dar nu ne-am oprit. Admirasem de la distanță plaja și portul de pe vaporul cu care am făcut croaziera și am considerat că nu merită o oprire distinctă. Şoseau întortocheată ne-a purtat către Dragano și Athani, două sate vechi aflate la înălțime. Locuitorii din zona se ocupă cu albinăritul pe lângă cultivarea măslinilor. Întâlnești la tot pasul stupi, iar pe margine drumului sunt nenumărate standuri cu miere de albine și măsline.
Era deja foarte cald așa că ne-am îndreptat către Gialos Beach, o plajă lungă, lată, cu ape bleu, parțial amenajată, cu două sau trei taverne, umbrele și șezlonguri, dar și cu o parte sălbatică unde puteai să te bucuri de intimitate. Valuri mari, puternice, periculoase, greu de intrat în apă, însă spectacolul oferit de mare ne-a țintuit în față ei. Am petrecut la Gialos aproximativ două ore, am urcat către Athani, am mâncat un gyros și ne-am îndreptat către Porto Katsiki. Văzută de la înălțime această plajă îți oprește respirația. Apa are o culoare unică, incredibilă, nenumăratele nuanțe de la azuriu la violet se îmbină perfect cu albul pietricelelor de pe plajă și cu bejul roșiatic al stâncilor aflate pe mal. Îngustă, amenajată cu șezlonguri și umbreluţe, aglomerată, cu vânzători ambulanți, dar unică. Te hipnotizează, te uluieşte, te liniștește şi te desprinzi cu greu de ea cu speranța că vei reveni.
După Porto Katsiki am pornit către Cape Lefkadas, farul aflat în extremitatea sudică a insulei. Drumul până acolo este impresionant, la fel și spectacolul oferit de natură văzut de la înălțimea stâncilor pe care este așezat farul. Nu se poate vizita, este închis, dar nu veți regretă alegerea făcută. La întoarcerea către Nidri am vrut să aflăm cum arată fața mai puțin vizitată a insulei: satele din mijlocul acesteia, aflate la înălțime. Am urmat traseul prin Sivros și Vournikas, pe drumuri înguste, printre pini, plantații de măslini, straturi de legume, capre, oi, smochini și peri.
Seara am poposit în Lefkada Town/Lefkas. Cina pe malul apei, în port, la Gyro Gyro, nu ne-a dezamăgit. Mâncare bună, porții îndestulătoare, atmosfera de vacanță. Ne-a surprins plăcut zona pietonală a orașului. O străduță lungă mărginită de clădiri în stil venețian, colorate, luminate și decorate atrăgător care adăpostesc taverne, cluburi, cofetării, magazine cu suveniruri. Începe de la Ekklisia Agiso Minas și se termină la Podul Venețian, construit din lemn, peste canalul principal, după modelul celebrului Rialto din Veneția. În această zona, de-a lungul canalului, se găsește cel mai mare număr de cluburi de pe insula.

Sivota
Gialos Beach
Porto Katsiki

Ziua următoare a început cu Milos Beach. Se ajunge pe această plajă neamenajată după o plimbare de aproximativ 15-20 minute pe o cărare printre pini. Se urcă și se coboară un mic deal. Plaja este superbă, fără taverne, șezlonguri și vânzători ambulanţi. Lată, lungă, cu pietricele în cea mai mare parte, are și o zona cu nisip, în partea sudică, acolo unde se poate practică nudismul. Apa marii este azurie, la fel ca pe toate plajele aflate pe coasta vestică a Lefkadei. Cum zilele treceau și ne doream să explorăm cât mai mult din insulă, ne-am îndreptat către o altă plajă: Kavalikefta Beach. Aceasta este micuță, dar impresionantă datorită stâncilor de diferite dimensiuni aflate pe uscat și în apă, lovite cu putere de valuri. Este amenajată cu șezlonguri, umbreluţe și o tavernă. Fiind aglomerată, ne-am cocoțat pe stâncile din partea sudică a plajei și am ajuns la plajă vecină. Megali Petra ne-a întâmpinat cu pietricele albe, fine și nisip pe alocuri. Mult mai întinsă și cu mai puțini turiști decât Kavalikefta, am preferat să ne petrecem timpul aici.
Nu trebuie să ratați o plimbare pe drumurile șerpuite din interiorul insulei. Noi am ales traseul Exanthia-Karya-Platistoma-Perigiali. Mânați tot de TripAdvisor am poposit după-amiază în Karya, la tavernă Pardalo Katsiki, sub crengile unui copac secular aflat în piața centrală a satului. Am încercat piureul de mazăre galbenă cu ceapă și capere și celebra lor mâncare, goat in the pocket, însoțite de pâinea prăjită cu ulei de măsline. Toate au fost savuroase. Capra, gătită perfect, a fost servită cu cartofi la cuptor și roșii.
Un moment de linişite și tihna ne-au oferit zidurile din piatră ale bisericii Kokini Ekklisia. În calea noastră a apărut întâmplător un indicator pentru o biserica și am avut intuiția de a-l urma. După numai câteva minute de mers cu mașina de la drumul principal, am zărit printre măslini o bisericuța veche, din sec. 17, aflată în renovare. Am fost singurii vizitatori. Nu se afla nimeni în preajma. În apropiere de Perigiali ne-am oprit într-un punct de belvedere și am admirat de la înălțime portul din Nidri și insulele din apropiere.
Ne-a plăcut atât de mult Lefkas încât ne-am întors seara pentru a ne pierde pe străduțe. Am încercat gogoșelele celebre ale stațiunii la To Loukoumadaki, orange pie și lemon pie de la o cofetărie ieşită în cale. Delicoase!

Milos Beach
Kavalikefta Beach
Taverna Pardalo Katsiki


În ultima zi plină petrecută pe insula nu am dorit să pierdem timpul și am plecat imediat după micul dejun către cetatea medievală Santa Maura, aflată lângă podul plutitor. Am avut norocul de a asistat la deplasarea acestuia pentru a face loc ambarcațiunilor. Din cetate au rămas doar câteva ziduri. Poți să admiri împrejurimile și să faci câteva fotografii. Nimic mai mult.
Citisem despre plaja din nordul insulei, celebră pentru vechile mori de vânt și ne-am îndreptat către ea.  Agios Ioannis Beach este o plajă neamenajată, cu nisip, întinsă, vastă, dar cu vânturi puternice, de aceea fiind pustie în cea mai mare parte a timpului. Morile de vânt sunt în ruină, cu acoperișurile distruse și pline de gunoaie. Păcat, pentru că ar fi putut reprezenta un punct important de interes. Mi-am dorit să vizitez Lefkas și la lumina zilei, ceea ce am și făcut în continuare. Am reluat traseul de seara trecută, în port, pe străduța pietonală, peste Podul Venețian, bucurându-mă de coloritul orașului. A urmat Mănăstirea Faneromeni, aflată la 4 km de Lefkas. Ne-am răcorit la umbră în curtea interioară, am vizitat muzeul cu obiecte de cult vechi și am admirat papagalii din mica grădină zoologică.
În încercarea de a găsi o plajă doar pentru noi am ajuns la Tsoukalades Beach. Într-adevăr plaja era pustie, sălbatică, cu ape bleu, valuri, dar și multe pietre mari la intrarea în apă, ceea ce făcea ca accesul să fie dificil pentru baie.
Următoarea destinație: Cascada Dimosari, aflată în apropiere de Nidri. De la locul în care am parcat mașina  am mers pe jos aproximativ 10 minute descoperind mici chei răcoroase cu roci albe. Cascada se arată la finalul traseului. Apa de culoare bleu-turcoaz cade de la o înălțime de 10 m formând la baza un mic lac în care se poate face baie.
Ultima plajă vizitată a fost Desimi Beach. Aflată într-un golfuleț liniștit, este îngustă și sufocată de turiști. Apă limpede, turcoaz, fără valuri, caldă. Am închiriat o hidrobicicletă cu care am ajuns la o grotă aflată pe partea stânga a golfului și ne-am oprit pentru baie la una dintre plajele din apropierea ei. Am încheiat ziua la Bardis cu calamar umplut. 


Cetatea Santa Maura

Podul Venetian

În ziua plecării, după micul dejun, am făcut o ultimă plimbare în Nidri pentru suveniruri. Autocarul a sosit la 12:30. Am ajuns în București la ora 05:00 a doua zi.

Săptămâna petrecută în Lefkada a fost minunată: plaje sălbatice, ape azurii, mâncare bună, plimbari printre pini şi măslini.

Vă recomand cu drag!

Dacă ţi-a plăcut, te rog share ca să se bucure şi alţii!

Citeşte şi despre aventura mea în Skiathos.


Comentarii

Cele mai citite

Skiathos, micul paradis văzut de pe ATV

Relaxare în hârdău-Floare de Măceş

Stockholm cu maşina - tips

5 locuri fascinante în Florenţa

Cele mai citite

Skiathos, micul paradis văzut de pe ATV

Relaxare în hârdău-Floare de Măceş

Stockholm cu maşina - tips

5 locuri fascinante în Florenţa

Cum m-am îndrăgostit de Ipanema

O zi de toamnă, un lac, trei maluri: Varenna, Menaggio, Bellagio

5 lucruri de luat cu tine în autocar

Cald şi bine - Cabana Genoviţa din Rucăr