Cele mai frumoase plaje din LefkadaLefkada oferă plaje pentru toate gusturile. Orice turist, oricât de pretențios ar fi, își poate găsi aici o bucățică de plajă pe care să se simtă perfect.

Cele din partea nordică sunt întinse, vaste, nisipoase, cu o culoare a apei violet, dar vânturile suflă cu putere și sunt pustii în cea mai mare parte a timpului. Sunt însă un adevărat Rai pentru iubitorii de kitesurfing. Pe partea estică întâlnim plajele mai puțin spectaculoase. Apă limpede, liniștită, cu pietricele. Micuțe, înguste, aglomerate, unele dintre ele se află în apropierea șoselei principale, fiind zgomotoase din acest motiv. În sudul insulei, în golfuri, avem parte de ape de smarald, calme, calde, prietenoase cu toată familia. Cele care îți taie răsuflarea și te uluiesc prin infinitul nuanțelor de albastru și al îmbinării dintre stanca și mare se întind pe toată partea vestică a Lefkadei. În cazul în care vântul bate cu putere și valurile sunt pe măsură, impresionante, dar periculoase.
Este imposibil să le poți cutreieră pe toate într-o vacanță de o săptămâna. Le-am căutat pe cele cu adevărat spectaculoase, pe cele mai puțin vizitate, mai puțin amenajate și pe cele care oferă zone de liniște.

Porto Katsiki

Mi-a depășit cu mult așteptările. Văzută de la înălțime îți opreste respirația, te uluiește. Nu degeaba este considerată una dintre cele mai frumoase plaje din Europa. Nenumăratele nuanțe al apei de la azuriu la violet se îmbină perfect cu albul pietricelelor de pe plajă și cu bejul rosiat al stâncilor aflate pe mal. Există parcare, dar se poate lasă mașină pe drumul de acces ca și în cazul celorlalte plaje. Se ajunge in Paradis după coborârea unor trepte, ușor de parcurs. Este amenajată cu șezlonguri și umbreluţe printre care se plimbă vânzători ambulanți, iar chelnerii de la tavarna aflată la capătul de sus al scărilor coboară pe plajă și onorează comenzile turiștilor. Pe toată suprafață plajei este delimitată cu o sfoară zona din apropierea stâncilor în care nu este indicat să te așezi, existând riscul de desprindere a acestora. În partea sudică este puțin mai lată și mai puțin sufocată de turiști, un loc bun de așezat prosopul. Chiar dacă nu sunt fana locurilor aglomerate și gălăgioase, am făcut o excepție și m-am desfătat cu această unică bucățică din impresionanta Grecie.

Portos Katsiki

Porto Katsiki


Egremni

Este perfectă, lată, cu pietre albe, străjuită în spate de un perete stâncos, iar în față marea nemărginită cu valuri de un albastru ireal. Din păcate este accesibilă doar de pe mare. Nu face greșeala de a o rata dacă ajungi în Lefkada. Senzaţia pe care o ai când te afli aici este irepetabilă.

Egremni

Egremni

Egremni

Milos

Milos este accesibilă pe jos pornind din centrul localității Agios Nikitas. Se poate parcă pe drumul principal, fără vreo taxa, trebuie doar noroc pentru a găsi un loc liber. Se ajunge în 15-20 minute parcurgând o distanță de aproximativ 850 m, urcând și coborând un deal care oferă o vedere superbă asupra plajei. Este complet neamenajată, fără șezlonguri, taverne, toaletă. Este necesară o umbreluță pentru că soarele este puternic și nu exită umbră. În partea sudică este mai lată și plină cu nisip. O stânca prăvălită pe plajă delimitează un spațiu pentru nudiști. Nordul plajei este acoperit cu pietricele, iar valurile sunt mai puternice.


Milos

Gialos

Este o plajă lungă, lată, cu pietricele, cu apă turcoaz, parțial amenajată cu șezlonguri și umbreluţe. Sunt două sau trei taverne de la care se poate cumpăra mâncare, dar nu mi-au inspirat încredere și nu le-am încercat. Se ajunge ușor cu mașina, pe un drum întortocheat, parcarea fiind liberă, fără plata. În partea nordică a plajei se află o zona sălbatică, pustie, cu câteva stânci ieșite din apă care oferă un peisaj încântător.

Gialos

Gialos


Tsoukalades

Pe Tsoukalades îți poți găsi cu adevărat liniștea. Singura plajă pe care nu am întâlnit turiști, poate datorită pietrelor foarte mari aflate la intrarea în apă, dar și în larg. Din acest motiv accesul este dificil pentru baie. Este suficient însă să te bucuri de tabloul oferit de natură de pe mal. Merită efortul de a ajunge aici la capătul unui drum cu multe serpentine.

Tsoukalades

Tsoukalades

Tsoukalades

Kavalikefta

O plajă îngustă, plină de stânci de diferite dimensiuni atât pe uscat cât și în apă, spectaculoasă în zilele cu valuri mari care se lovesc cu putere de ele și oferă un spectacol impresionant. Este amenajată cu șezlonguri și sufocată de turiști. Există tavernă și parcare, dar se poate găsi un loc pentru mașină pe drumul care coboară către ea.

Kavalikefta

Megali Petra

Este plaja aflată la sud de Kavalikefta, despărțită de aceasta de câteva stânci pe care trebuie să le escaladezi. Neamenajată, vastă, te întâmpină cu mai multă liniște decât vecină sa, cu pietricele albe, fine și cu nisip grosier.


Megali Petra


Agios Ioannis

Merită vizitată datorită nisipului fin și vechilor mori de vânt care oferă o imagine inedită. Este pustie în cea mai mare parte a timpului, lungă, lată și ușor accesibilă aflându-se în apropiere de Lefkada Town.

Agios Ioannis

Agios Ioannia


Desimi

Se află în apropiere de Nidri, într-un mic golf. Amenajată cu șezlonguri, umbreluţe și tavernă, este îngustă, cu pietricele, apă limpede, caldă și cu multe ambarcațiuni ancorate la mal sau în larg. Un camping de rulote are ieșire pe această plajă făcând-o aglomerată. Multe bărcuțe trag la țărm pentru a alimenta cu apă și cele necesare iahturile din golf. Pe peretele stâncos din partea stânga, la aproximativ 300 m se află o grotă cu o plajă în interior. Poţi ajunge acolo închiriind o hidrobicicletă, o placă sau un caiac.

Desimi
Desimi

M-aş întoarce oricând pe oricare dintre ele, dar preferata mea rămâne Tsoukalades datorită salbăticiei şi liniştii pe care le oferă. Regret totuşi că nu am avut posibilitatea de a petrece mai mult timp pe Egremni şi că Porto Katsiki este atât de sufocată de turişti.

Bucură-te de Lefkada!
Comentarii

Cele mai citite

Şapte zile şi şase nopţi în Lefkada

Skiathos, micul paradis văzut de pe ATV

Relaxare în hârdău-Floare de Măceş

Stockholm cu maşina - tips

5 locuri fascinante în Florenţa

Cele mai citite

Şapte zile şi şase nopţi în Lefkada

Skiathos, micul paradis văzut de pe ATV

Relaxare în hârdău-Floare de Măceş

Stockholm cu maşina - tips

5 locuri fascinante în Florenţa

Cum m-am îndrăgostit de Ipanema

O zi de toamnă, un lac, trei maluri: Varenna, Menaggio, Bellagio

5 lucruri de luat cu tine în autocar

Cald şi bine - Cabana Genoviţa din Rucăr