Cald şi bine - Cabana Genoviţa din Rucăr

Foto: Cabana Genoviţa Rucăr

De sărbatori am căutat zăpada prin toată Europa, până la Stockholm, şi nu am reuşit să dau de ea. Am găsit-o în schimb weekendul trecut la Rucăr. În Bucureşti era soare şi tot drumul mi-a fost teamă că nu ne vom întâlni, dar imediat cum am ajuns în apropiere de Rucăr mi-a venit inima la loc pentru că se zărea pe alocuri. Din Rucăr am cotit pe strada Râuşorului şi după 6.5 km de drum, împletit cu un firicel de apă, Râuşor, acoperit cu zăpadă bătătorită, uşor accesibil cu orice maşină, ne-a întămpinat o cabană semeaţă, construită din lemn, în mijlocul unui teren generos mărginit de versanţi împăduriţi: Cabana Genoviţa. Totul era nins cu un strat de zăpadă de 15-20 cm pe care o simţeam cum scârţâie sub tălpi ca în vremea copilariei. Gazda, un domn plăcut care ne-a stat la dispoziţie în toate cele trei zile, ne-a aşteptat în prag şi ne-a familiarizat cu pensiunea şi împrejurimile ei. Ne-a prezentat cele 8 camere, unele pentru două persoane, altele pentru trei, 5 băi, 3 terase, o bucătărie utilată şi o zonă de luat masa. Decorul este unul rustic, tradiţional, interiorul cabanei fiind căptuşit cu lambriu lăcuit. Mi-a atras atenţia frumuseţea dulapului din bucatarie, confecţionat din lemn masiv, la fel ca întregul mobilier simplu din cabană. M-a impresionat curăţenia exemplara, iar căldura moleşitoare mi-a amintit de casa veche a bunicilor încălzită cu o sobă lipita cu pământ. Nu am simţit nicio secunda multele grade cu minus ale nopţilor geroase. 
M-am bucurat, împreuna cu prietenii, de tradiţionalul grătar şi de soba cu plită aflate într-o încăpere separată din apropierea cabanei, nu în aer liber, depănând amintiri lănga foc, feriţi de frig şi vânt. Papilele gustative mi-au fost răsfăţate de o ciorba cu fasole şi ciolan şi nenumărate fripturi, remarcabilă fiind carnea de oaie achiziţionată din Rucăr cu ajutorul gazdei.
Nu există în apropiere obiective turistice pe care să le fi putut vizita, oricum nu le-am simţit lipsa, dar m-am plimbat prin împrejurimile înzăpezite, m-am încarcat cu o porţie de aer curat, cu linişte şi cu un peisaj de vis.
A nins timp de două zile ca în poveşti. Stratul gros de zăpadă vă aşteaptă cu siguranţă şi în acest weekend.
Vă recomand cu mare drag! Este cald şi bine.







Comentarii

Cele mai citite

Şapte zile şi şase nopţi în Lefkada

Skiathos, micul paradis văzut de pe ATV

Relaxare în hârdău-Floare de Măceş

Stockholm cu maşina - tips

5 locuri fascinante în Florenţa

Cele mai citite

Şapte zile şi şase nopţi în Lefkada

Skiathos, micul paradis văzut de pe ATV

Relaxare în hârdău-Floare de Măceş

Stockholm cu maşina - tips

5 locuri fascinante în Florenţa

Cum m-am îndrăgostit de Ipanema

O zi de toamnă, un lac, trei maluri: Varenna, Menaggio, Bellagio

5 lucruri de luat cu tine în autocar