O zi de toamnă, un lac, trei maluri: Varenna, Menaggio, Bellagio


Mi-ar fi plăcut să vizitez împrejurimile lacului Como vara. N-a fost să fie. Am ajuns aici, împreuna cu sotul, într-o zi de octombrie, destul de frumoasă şi caldă. Din păcate ceaţa a dominat peisajul şi nu am reuşit să cuprind cu ochii lacul în toată splendoarea lui. Am avut la dispoziţie o singură zi şi aşa cum imi era teamă, am plecat cu sentimentul că mai erau multe de văzut. Bineînteles că obiectivul principal al excursiei a fost Milano, dar mi-am dorit să vizitam şi acesta zonă despre care am citit atât de multe lucruri frumoase. Ne-am cazat în apropiere de Malpensa şi am închiriat o maşină (aproximativ 25 euro/zi). La prima oră a dimineţii ne-am îndreptat către Varenna, un pic mai mult de un ceas de mers. Începând cu Lecco drumul şerpuieşte pe malul lacului, prin munte şi printre leandri, oferind momente de relaxare, dacă nu eşti la volan.

Varenna


Am avut norocul ca la intrarea în localitate, pe partea stânga a drumului, să găsim locuri de parcare fără taxa, lucru rar întalnit in zonele turistice. Imediat ce am coborât din maşina mi s-au aşternut la picioare grădinile vilei Monastero (5 euro biletul de intrare in gradini, 3 euro biletul pentru muzeu) şi am ştiut că voi avea parte de o zi de neuitat. Pentru că nu eram în plin sezon turistic şi pentru că era dimineaţa am avut Varenna la dispoziţia noastră, fiind puţini turişti pe strădutele înguste. Am părăsit  vila Monastero şi ne-am lăsat picioarele purtate de malul lacului. Am admirat vilele vechi şi colorate, am mâncat îngheţata, ne-am fotografiat pe pasarela îndragostiţilor şi am vizitat Biserica San Giorgio. După aproximativ două ore am coborât în micul port şi ne-am îmbarcat pe feribotul care ne-a adus în Mennagio după aproximativ 15 minute (4.5 euro biletul).

MennagioO plimbare cu vaporul pe lacul Como este cel mai frumos mod în care vă puteţi petrece timpul. Priveliştea este încântătoare. Menaggio ne-a întampinat în acelaşi stil boem, cu aceleaşi culori, cu acelaşi aer curat şi cu aceeaşi privelişte unică. Faleza este lungă şi frumos amenajată cu flori, palmieri şi locuri de odihnă. Am întâlnit îndragostiţi, familii cu copii mici sau bătrâni care îşi serveau gustarea în timp ce faceau o baie de soare. Am vizitat cele câteva straduţe pietruite, biserica şi am lenevit pe faleză pana la ora urmatorului vaporaş care ne-a readus în Varenna.

BellagioNe-am mai pierdut un pic pe străduţele Varennei şi ne-am urcat în maşina cu regretul că nu am vizitat Castello di Vezio, dar Bellagio era următoarea destinaţie şi am pornit la drum plini de entuziasm.

Bellagio este mult mai animat, mai întins şi mai comercial. Găseşti nenumărate restaurante şi terase, iar linistea este brăzdată de zumzetul turiştilor. Are cea mai frumoasă privelişte de pe lac pentru că ofera vedere la toate cele trei braţe care îl compun.  Nu ne-am propus să vizitam ceva anume, doar ne-am lăsat duşi de val, fară hartă şi fară ceas. Am pornit din Piazza Mazzini şi am ajuns pe faleza de pe care poţi admira culorile superbe ale Varennei. La întoarcere ne-am pierdut pe străduţele în pantă, am admirat meşteşugarii locali (tesături din mătase, sculpturi în lemn de măslin, bijuterii), vilele opulente cu grădini rafinate, am vizitat Biserica San Giacomo şi am zăbovit câteva minute într-un părculeţ plin de verdeată.


Am încheiat ziua cu o plimbare pe înserat în orasul Como şi cu promisiunea ca vom reveni în alt anotimp. Vă rog să îmi spuneţi voi ce am ratat astfel încat data viitoare să nu îmi scape nimic.


Comentarii

Cele mai citite

Şapte zile şi şase nopţi în Lefkada

Skiathos, micul paradis văzut de pe ATV

Relaxare în hârdău-Floare de Măceş

Stockholm cu maşina - tips

5 locuri fascinante în Florenţa

Cele mai citite

Şapte zile şi şase nopţi în Lefkada

Skiathos, micul paradis văzut de pe ATV

Relaxare în hârdău-Floare de Măceş

Stockholm cu maşina - tips

5 locuri fascinante în Florenţa

Cum m-am îndrăgostit de Ipanema

5 lucruri de luat cu tine în autocar

Cald şi bine - Cabana Genoviţa din Rucăr