Splendida cetate a celor o mie de sori - Khaled Hosseini


A thousand splendid suns
Splendida cetate a celor o mie de sori


Scriitorul Khaled Hosseini
Khaled Hosseini


În ultima vreme simţeam nevoia unei lecturi care să mă acapareze cu totul, să îmi răscolească mintea, dar mai ales sufletul. Mi se întâmplă uneori să caut liste cu cele mai citite sau mai vândute cărţi şi să aleg un titlu dintre acestea. De multe ori am fost dezamăgită şi prefer să ţin seamă mai mult de recomandările celor din jur. Am avut norocul ca o întâlnire cu unchiul meu să îmi aducă în mână Splendida cetate a celor o mie de sori a lui Khaled Hosseini. Mi s-a lipit de suflet, m-a răvăşit, mi-a adus în ochi lacrimi. A scos la iveală aceleaşi sentimente de furie, revoltă, groază, compasiune şi durere pe care le-am încercat vara trecută când, într-o localitate micuţă din Serbia, am întâlnit o femeie acoperită cu burka.

Personajele principale sunt două femei diferite pe care viata le aduce împreuna ca soţii ale unui singur bărbat din Kabulul devastat de război. Rivalitatea născuta la început între cele două, izvorâtă din diferenţa de vârstă şi cultură, se transformă pe parcurs într-o prietenie ce le ajută să supravieţuiască sclaviei impuse de soţul cu drept de viată şi de moarte asupra lor şi societăţii în care drepturile femeii sunt inexistente.

Am citit păreri care spuneau ca această carte este adresată in special femeilor. Trebuie sa le contrazic. Am observat în jurul meu că a stârnit reacţii putenice şi în rândul bărbaţilor de toate vârstele. Nu trebuie sa uităm ca autorul este bărbat şi că a descris cu acurateţe trăirile a doua femei.

Am ales să vă prezint un citat din mesajul transmis populaţiei de către talibani, la venirea lor la conducere, pentru a avea idee despre viaţa reala a femeilor afgane din acea perioadă:
"Atenţie, femei:
Veţi sta tot timpul în casele voastre. Nu este cuviincios ca femeile să bată străzile fără rost. Dacă ieşiţi afară, este obligatoriu să fiţi însoţite de un mahram, o rudă bărbat. Dacă veţi fi prinse singure pe stradă, veţi fi bătute şi trimise acasă.
Nu vă veţi arăta, în nicio împrejurare, chipul. Când veţi ieşi, vă veţi acoperi cu burka. Dacă nu vă veţi supune, veţi fi bătute crunt.
Produsele cosmetice sunt interzise.
Bijuteriile sunt interzise.
Nu veţi purta haine provocatoare.
Nu veţi vorbi decât dacă veţi fi întrebate.
Nu veţi privi bărbaţii în ochi.
Nu veţi râde în public. În caz contrar, veţi fi bătute.
Nu vă veţi da cu ojă pe unghii. Dacă o veţi face, veţi pierde un deget. 
Fetelor le este interzis să meargă la şcoală. Toate şcolile de fete vor fi închise imediat. Dacă veţi încerca să deschideţi o şcoală de fete, veţi fi bătuţi, iar şcoala va fi închisă.
Femeilor le este interzis să muncească.
Dacă veţi fi găsite vinovate de adulter, veţi fi omorâte cu pietre.
Ascultaţi. Ascultaţi cu atenţie. Supuneţi-vă. Allah-u-akbar."

Vă îndemn sa citiţi "Splendida cetate a celor o mie de sori". Veti descoperi crâmpeie din istorie, din suflete, dintr-o lume necunoscuta nouă. Vă rog să mă ajutaţi voi şi să imi recomandaţi alte titluri asemănătoare!

Comentarii

Cele mai citite

Şapte zile şi şase nopţi în Lefkada

Skiathos, micul paradis văzut de pe ATV

Relaxare în hârdău-Floare de Măceş

Stockholm cu maşina - tips

Cum m-am îndrăgostit de Ipanema

Cele mai citite

Şapte zile şi şase nopţi în Lefkada

Skiathos, micul paradis văzut de pe ATV

Relaxare în hârdău-Floare de Măceş

Stockholm cu maşina - tips

Cum m-am îndrăgostit de Ipanema

5 locuri fascinante în Florenţa

O zi de toamnă, un lac, trei maluri: Varenna, Menaggio, Bellagio

5 lucruri de luat cu tine în autocar

Cald şi bine - Cabana Genoviţa din Rucăr