Skiathos, micul paradis văzut de pe ATVSkiathos
Skiathos, micul paradis


Vreau sa vă povestesc aventura mea în Skiathos, un mic colţ de rai aflat nu foarte departe de România. Nu doresc sa va încarc memoria cu descrieri inutile despre insulă, cu locuri de cazare sau cu detalii despre orarul autobuzelor, internetul abundă în aceste informaţii. Intentionez sa vă prezint cateva locuri care mie mi-au rămas în suflet. Nu mă adresez celor obişnuiţi să stea pe aceeaşi plajă de dimineaţă până seara timp de o saptamână sau in hoteluri cu piscine. Mă adresez celor aventuroşi, dornici să descopere locuri inedite, locuri cu emoţie, celor care îşi doresc să îşi picteze viata în amintiri colorate, iar Skiathos este o insulă plină de culori.

Vă recomand sa închiriaţi un ATV pe tot parcursul şederii (în luna august costul a fost de 25 euro/zi). In acest mod veţi putea ajunge cu uşurinţă în toate colţurile insulei si vă veţi putea bucura de tot ce are aceasta de oferit.

Cele mai fumoase plaje din Skiathos


Să încep cu plajele din Skiathos. Nu vă voi vorbi despre cele aflate în partea de sud a insulei, partea acoperită de linia de autobuz. Acestea sunt comerciale, pline de turişti, şezlonguri si umbrele. A fost totuşi una care m-a impresionat şi pe care am petrecut o după-amiază memorabilă. Am descoperit-o întâmplator, într-un golfuleţ, încercând să ajung la o altă plajă. Se numeşte Diamandis şi o găsiţi pe Google Maps. Este o plajă cu nisip fin la mal, dar cu pietre în apă, destul de greu accesibilă, cu foarte puţine persoane şi multă liniste. De la locul în care veţi fi nevoiţi să parcaţi maşina sau ATV-ul se coboară pe o cărare abruptă de aproximativ 100-200 m printre copaci. Merită din plin efortul, vă puteţi relaxa cu o carte in mână fără sa vă perturbe nimeni liniştea. După-amiaza aduce umbră pe o parte din plajă, lucru bine venit în zilele toride cu temperaturi foarte ridicate.

Plaja Diamandis
Plaja Diamandis
Plaja Diamandis
Plaja Diamandis

Plaja pe care am văzut cel mai frumos apus de soare de pe insulă a fost Agia Eleni. Este o plajă largă, cu şezlonguri si umbrele, cu nisip fin şi intrare lină in apă. Se poate ajunge uşor cu orice mijloc de transport, inclusiv cu autobuzul după o plimbare pe jos de aproximativ 15 minute de la staţia numărul 25.

Agia Eleni
Cel mai frumos apus de soare din Skiathos

Agia Eleni
Apus de soare pe plaja Agia Eleni


O altă plajă pe care m-am simţit bine a fost Krifi Ammos. Are o parte salbatică, la care se ajunge escaladând o mică stânca de pe mal, care iţi oferă intimitate, şi o parte cu şezlonguri, este puţin populată şi are un nisip foarte fin. Este numită şi Hidden Beach.

Krifi Ammos
Plaja Krifi Ammos

Krifi Ammos
Krifi Ammos

Kechria este o plajă deosebită. Ai posibilitatea de a alege dacă vrei să îţi petreci timpul pe nisip sau pe iarbă, are o zonă de şezlonguri şi o frumoasă tavernă umbrită de măslini la care puteţi lua masa.

Kechria
Kechria-nisip şi verdeaţă

Am lăsat la final cele trei plaje care mi-au adus cea mai mare emoţie în Skiathos: Lalaria, Mikros Aselinos si Nikotsara.

Lalaria este impresionantă, întinsă, apa, de un albastru ireal, lasă să se vada pietricelele albe şi creeaza împreuna cu cerul un tablou perfect. Te simţi pe un tărîm de poveste. Priveşti si nu vrei să părăseşti niciodata acest colţ de rai. Din păcate este înţesată de turişti şi nu ai parte de linişte. Sfatul meu este să inchiriaţi o barcă cu care să ajungeţi pe plajă dimineaţa devreme sau seara la apus. Este singurul mijloc de transport cu care aveţi acces pe acesta plajă. Există şi plimbări organizate din Skiathos Town cu ambarcaţiuni care vă pot duce la Lalaria pentru aproximativ 3 ore, atât ziua cât si la apus. Costul unei astfel de plimbări este de 12-15 euro/pers.

Plaja Lalaria
Lalaria

Plaja Lalaria
Lalaria

La Mikros Aselinos se ajunge pe un drum aflat printre păduri de pini presarat cu puncte de belvedere. Este o plajă care iti dă sentimentul că timpul s-a oprit de mult in loc. Taverna aflată acolo pare desprinsă din alta lume. Poti sa stai pe şezlong, direct pe nisip sau pe stâncile de pe mal, în partea stangă a plajei.

Mikros Aselinos
Mikros Aselinos

Mikros Aselinos
Cea mai frumoasă plajă din Skiatos: Mikros Aselinos
Tot din întâmplare am ajuns şi la Nikotsara. Băteam insula în lung şi-n lat, cu harta in mâna, fară un scop anume. După un drum destul de lung, la care puţini se înhamă, greu accesibil cu o maşină obişnuită, dar floare la ureche pentru un ATV, am descoperit această mică şi deosebită plajă. Apa, în nenumarate nuanţe de albastru si turcoaz, îşi face loc către pietricelele de pe mal printre două stânci. Peisajul este impresionant, liniştea deplină si dacă ai puţin noroc, toată plaja este a ta.


Nikotsara
O plajă salbatica: Nikotsara

Mănăstirile din Skiathos


Dacă vă plictisiţi de plaje, vă puteţi petrece câteva clipe de linişte şi răcoare în mănăstirile de pe insulă. Am vizitat două dintre ele. Albul imaculat specific Greciei, florile si multimea de pisici leneşe vă vor ajuta să vă relaxati.

Manastirea Evanghelistria


Manastirea Evanghelistria
Mănăstirea Evanghelistria

Mănăstirea Kounistra

Manastirea Kounistra
Mănăstirea Kounistra

Serile le puteţi petrece pe străduţele din Skiathos Town, în port, vizitând peninsula Bourtzi sau admirând oraşul de la înalţimea Turnului cu ceas.
Skiathos Town
Să vă vorbesc puţin si despre mâncare. Atunci cand merg in vacantă prefer sa folosesc Tripadvisor pentru a găsi cele mai bune locuri în care se mănânca. Vă recomand taverna To Tsoukali. Este situată în Skiathos Town, nu în partea turistică, ci vis-a-vis de supermarketul aflat în staţia de autobuz numărul 3. Este o tavernă în care vin să mănânce cei care locuiesc în zonă, cu mancare gustoasă, preţuri rezonabile şi porţii generoase. Încercati bouiardy (brânză cu legume şi condimente la cuptor), calamari pane, saganaki shrimps şi mousaka. Regret că nu am avut timpul necesar pentru a gusta tot ce aveau în meniu.


În port, pe malul apei, se află Crazy Spoon, un restaurant condus de doamna Maria, o femeie frumoasă de pe plaiurile noastre căsătorită cu un grec. Primirea facută de gazdă este întotdeauna călduroasă, va ajută cu orice informaţie aveţi nevoie si vă face recomandari din meniu. Dacă mergeti pe mâna mea, încercaţi platoul cu peşte şi fructe de mare, calamari pane (cei mai buni pe care i-am mâncat vreodata) şi ciorbă de peşte, răcoritoare, inedită şi foarte gustoasă.
Spoon
Restaurantul Crazy Spoon

Pentru desert nu trebuie să rataţi Dolce. În fiecare zi a vacanţei am fost prezentă la ei pentru a savura clătitele cu zahăr si lămâie. Puteţi alege dintr-o mare varietate, dar acestea sunt delicioase. Servirea este rapidă, personalul amabil, atmosfera placută. Un loc perfect pentru o mică pauză.

În cazul în care nu aţi văzut înca Mamma mia!, musicalul care îi are în distribuţie pe Pierce Brosnan si Meryl Streep, puteţi petrece o seara memorabilă la teatrul de vară din Skiatos Town unde rulează de patru ori pe săptămână. Trebuie să cumpăraţi bilete în avans (10 euro/pers), cu siguranţă nu veţi găsi la intrare. Animatorii vă îndeamnă să cântaţi si să dansaţi, prezintă mici coregrafii, atmosfera este placută, de vacantă.

Mamma mia! s-a filmat in Skopelos, insulă aflată în imediata apropiere. În articolul următor revin cu detalii despre excursia de o zi în Skopelos, pe care o puteţi cumpăra din port.

Aştept impresiile voastre despre Skiathos.

Vacanta frumoasă!

Comentarii

Cele mai citite

Şapte zile şi şase nopţi în Lefkada

Relaxare în hârdău-Floare de Măceş

Stockholm cu maşina - tips

Cum m-am îndrăgostit de Ipanema

Cele mai citite

Şapte zile şi şase nopţi în Lefkada

Relaxare în hârdău-Floare de Măceş

Stockholm cu maşina - tips

Cum m-am îndrăgostit de Ipanema

5 locuri fascinante în Florenţa

O zi de toamnă, un lac, trei maluri: Varenna, Menaggio, Bellagio

5 lucruri de luat cu tine în autocar

Cald şi bine - Cabana Genoviţa din Rucăr